Eindejaarsverhalen

Aan het einde van het kalenderjaar ploffen de jaarboeken van de historische verenigingen weer op de mat. Dit jaar staat er een bijdrage van mijn hand in het jaarboek Numaga (Nijmegen en omstreken) en een oproep voor extra vrijwilligers in De Maasgouw (Limburg). Daarnaast heb ik eind 2019 een prijs gewonnen: de GSH video grant. Daarmee mocht ik een filmpje maken waarin ik mijn onderzoek in drieënhalve minuten voorstel.

Op bezoek in het Regionaal Archief Zutphen voor de GSH video

Het filmpje is hier te zien op YouTube, en via de website van de Graduate School van de Radboud Universiteit. Het is (pre-Corona) opgenomen in het Regionaal Archief in Zutphen, waar Ron Elsinga ons enthousiast rondleidde in het depot om de oorkonden en de stadsrekeningen in beeld te kunnen brengen.

In de bijdrage ‘Een vijftiende-eeuwse herberg tussen Nijmegen en Hees: een bescheiden schakel in het Noordwest-Europese wegennet’ in de rubriek ‘Archeologische Noviteiten’ in Jaarboek Numaga 2020 beschrijf ik hoe de vondst van (vermoedelijk) een herberg door Nijmeegse archeologen toegevoegd kan worden aan een kaart van het lange-afstandswegennet tussen ca. 1350 en 1650. Aan die kaart werk ik meer binnen het project Viabundus. Eerder vertelde ik in deze blogpost al waarom herbergen een belangrijke rol speelden voor het lange-afstandsverkeer. Jaarboek Numaga is te koop  via nabestelling@numaga.nl. Ook is het in te zien bij het Regionaal Archief Nijmegen.

De oproep voor extra handen in mijn project staat in het vierde nummer in 2020 van De Maasgouw. In de bijdrage getiteld ‘Stadsrekeningen als bron voor Hanzegeschiedenis’ vertel ik meer over mijn project en geef ik een aantal voorbeelden van Hanzegeschiedenis voor plaatsen die nu in Limburg en het aangrenzende Duitse gebied liggen. In de tijd van de Hanze bestond Limburg in de huidige vorm nog niet, en lagen deze Hanzesteden het merendeel van de tijd in het gebied dat bekend stond als het Overkwartier van Gelre. De Maasgouw is te verkrijgen via het Koninklijk LGOG. Het tijdschrift is ook in te zien bij het Gemeentearchief Venlo, Gemeentearchief Roermond of bijvoorbeeld het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL).

De inleiding van mijn bijdrage in de Maasgouw. (Er is een typefoutje ingeslopen: ik ben alweer vier jaar ouder dan de biografische informatie weergeeft.)

Ik sluit het jaar vrolijk af met de geboorte van onze zoon Jurre in november. 2021 start voor mij daarom met verlof, waardoor ik minder goed bereikbaar ben voor Hanzezaken. Met Jurre gezellig in de draagdoek lukt het om af en toe mijn laptop open te klappen wanneer hij slaapt. Bijvoorbeeld om deze blog post online te zetten. Ik wens iedereen een opgewekt 2021!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *