Hanzejaar 2023 en Hanze Podcast

Gelukkig Hanzejaar 2023! Voor mij is elk jaar natuurlijk een Hanzejaar, maar dit jaar kan iedereen volop met mij meedoen: op initiatief van het samenwerkingsverband VisitHanzesteden wordt er een officieel Hanzejaar georganiseerd vanuit negen oost-Nederlandse steden: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle.

Hanzejaar 2023

Tijdens het Hanzejaar worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd die in meer of mindere mate aan de Hanze gekoppeld kunnen worden. Dat varieert van speciale projecten van kunstenaars en artiesten, braderieën, workshops oude ambachten en bijeenkomsten voor ondernemers tot extra tentoonstellingen over middeleeuwse onderwerpen en verhalen die verteld worden over de Hanzegeschiedenis van deze steden zelf. Het komende jaar houd ik jullie natuurlijk op de hoogte van activiteiten die inhoudelijk over de Hanze gaan. Een aantal steden geeft al wat plannen prijs op de Agenda van VisitHanzesteden, en op individuele websites van Deventer, Doesburg, Hattem en Zutphen.

Hanze Podcast

Je kunt het Hanzejaar in ieder geval goed beginnen met het luisteren van de podcast die afgelopen jaar gemaakt is door radiomaker en Kampenaar Astrid de Jong. In vier podcasts van ca. 20 minuten gaat ze op ontdekkingsreis om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de Hanze – van het ‘begin’ in de twaalfde eeuw tot het ‘einde’ in de zeventiende eeuw en de doorstart in het heden. Daarvoor interviewt ze verschillende mensen die allemaal vanuit hun eigen achtergrond op haar vragen antwoorden.

Aan het woord komen onder andere Theo van Mierlo, Kamper stadsgids en historicus, Vincent Robijn, historicus en directeur van Collectie Overijssel, Elizabeth Stoit, voormalig programmamanager bij Hanzesteden Marketing, ‘Hanze-Harry’ Webers uit Deventer, voorzitter van de economische raad in Overijssel, en mijzelf als promovenda met een project over communicatie tussen Hanzesteden in de regio van Zuiderzee, Rijn, Maas, Waal en IJssel.

In deel 1 gaat Astrid op zoek naar het ontstaan van de Hanze, terwijl in deel 2 de Hanze volop actief is. In deel 3 concludeert ze dat het niet allemaal goud was wat er blonk, en zoekt ze naar redenen voor het verdwijnen van de Hanze van het toneel. In deel 4 blijkt dat de Hanze nooit helemaal is vertrokken. Door de podcast heen loopt de eeuwige, intrigerende vraag: wat is de Hanze nou precies?

Luister de Hanze Podcast hier op Spotify of hier op Spotify’s podcasting platform Anchor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *