Meld je aan

Vrijwilligers van het Radboud Hanzeproject kunnen hier inloggen voor het vrijwilligersforum. Daar kun je mij (Maartje) en mede-vrijwilligers vragen stellen over de bronnen, en elkaar helpen bij het oplossen natuurlijk.

Nog geen vrijwilliger, maar wil je wel graag helpen?

Graag! We kunnen nog wel wat hulp gebruiken bij de bronnen van bijvoorbeeld Arnhem, Elburg, Harderwijk, Venlo en Wesel. Stuur een e-mail naar hanze@let.ru.nl, dan neem ik contact met je op. Enige ervaring met het lezen van oud schrift is nodig om mee te kunnen helpen.

De rol van vrijwilligers in het Hanzeproject

De vrijwilligers zijn onmisbaar in dit project. Ik onderzoek namelijk hoe de verschillende Hanzesteden met elkaar én met anderen in contact stonden. Daardoor gaan we beter begrijpen hoe het netwerk van Hanzesteden werkte. Die contacten krijgen we in kaart door de reizen van boden en gezanten uit de stadsrekeningen te transcriberen. Hoe meer rekeningen van verschillende steden en jaren betrokken kunnen worden, hoe beter het beeld dat we krijgen. Zie hierover ook mijn blog ‘De rekening van stedelijke contacten‘.

Voor Deventer, Nijmegen en Zutphen zijn we trouwens al bijna klaar met het transcriberen van alle reizen voor de geselecteerde jaren! We werken nauw samen met de archiefinstellingen waar de bronnen bewaard worden, zodat de transcripties straks ook voor anderen beschikbaar zijn.

Kun je nog niet transcriberen, maar lijkt het je wel leuk om te leren?

Veel archiefinstellingen bieden cursussen ‘Oud schrift’ of ‘Paleografie’ aan. Gewoon even vragen bij het dichtstbijzijnde gemeentearchief. Ook kun je tips vinden op deze website, op de pagina ‘Leren transcriberen’.