Stageplekken Erfgoed Brabant

Gezocht: BA en MA studenten Geschiedenis én mensen die hun kennis over Brabant met hen willen delen

In februari 2022 kunnen vier bachelor- en masterstudenten Geschiedenis aan de slag bij Erfgoed Brabant. Ze maken kennis met deze erfgoedinstelling en doen onderzoek naar het Brabantse wegennet (1350-1650) voor het internationale project Viabundus. Daarbij wordt nauw samengewerkt met lokale en regionale experts. Ben of ken jij iemand met kennis over het wegennet in Brabant of elementen die veel invloed hadden op het gebruik van die wegen (zoals tollen, herbergen en havens)? Of ben je student en wil je ervaring opdoen bij een erfgoedinstelling?

Bekijk de vacature bij Radboud Career Service, de vraag van Erfgoed Brabant naar kennis over het Brabantse wegennet of lees nog even verder.

Detail uit een afbeelding door Braun en Hogenberg uit de stedenatlas Civitates Orbis Terrarum (1572-1618).

De stage biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de erfgoedwereld en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het internationale onderzoeksproject Viabundus. Ik schreef hier al eerder over dit project, maar voor nieuwe lezers is het goed om te weten dat op ww.viabundus.eu een kaart in bewerking is met lange-afstandsroutes in Noordwest-Europa tussen ca. 1350 en 1650. Een routeplanner maakt het mogelijk om uit te rekenen hoe lang je er te voet, met een kar, met een paard of op topsnelheid over deed om van de ene plaats naar de andere te reizen, en welke opstakels en aantrekkelijke plaatsen je daarbij tegenkwam. Viabundus bevat een schat aan informatie over plaatsen langs die rivieren en landwegen, zoals dorpen en steden, maar ook over elementen die een grote invloed hadden op het gebruik van de wegen, zoals bruggen en tollen.

In het huidige Noord-Brabant lagen niet alleen wegen die onderdeel waren van belangrijke lange-afstandsroutes voor handelaren tussen bijvoorbeeld Noord-Duitsland en Vlaanderen, maar ook steden die zelf van heinde en verre mensen aantrokken. Zoals tijdens de lakenmarkt in Bergen op Zoom.

Noord-Brabant staat al op de kaart, maar aan de ligging van de daar getekende wegen kan zeker nog het een en ander verbeterd worden. Ook mist er informatie die nodig is om het gebruik van deze wegen goed in te schatten: tollen, jaarmarkten, stapelplaatsen, herbergen (zie hierover ook deze blog), havens, sluizen, bruggen en veren. De stagiairs gaan deze informatie verzamelen en via een interface in de database van Viabundus invoeren. Hiervoor zoeken ze naar de benodigde literatuur, maar hebben ze ook contact met mensen die bekend zijn met de regionale en lokale situatie. Bijvoorbeeld met leden van verschillende heemkundekringen.

Aan het einde van de stage is het mogelijk om de opgedane kennis te delen in een artikel op bijvoorbeeld BrabantsErfgoed.nl, in een tijdschrift van één van de heemkundekringen, of op het blog van Viabundus.

Solliciteren kan door een CV en motivatie te sturen naar Wouter Loeff ( projectleider bij Erfgoed Brabant). Meer informatie over de stage kun je hier vinden. Voor eventuele vragen kun je ook contact met hem opnemen.

Mensen die meer kunnen vertellen over de wegen, herbergen, tollen, markten, en of veerponten in Brabant zijn ook van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Wouter Loeff (projectleider bij Erfgoed Brabant) door een e-mail te sturen naar wouterloeff@erfgoedbrabant.nl of door te bellen naar 06- 52789399.

Wegen en plaatsen in Brabant op de kaart van Viabundus (ca. 1500).
De informatie die nu in Viabundus bij Bergen op Zoom is ingevoerd – daar kan nog wel wat bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *