Volg college in het Museum Het Valkhof

In een eerdere blog vertelde ik dat de meeste mensen tijdens een promotieproject niet alleen onderzoek doen, maar ook af en toe college geven. Op 5 maart geef ik een gastcollege in de cursus ‘Gelderse steden’. Dit is een bijzondere collegereeks, want hij is niet alleen te volgen door studenten van de Radboud Universiteit, maar ook door anderen!

De collegereeks ‘Gelderse steden in de middeleeuwen’ wordt georganiseerd door Johan Oosterman en Museum Het Valkhof in Nijmegen. De colleges maken deel uit van meerdere activiteiten rond de tentoonstelling ‘Middeleeuws vernuft’. Die is vanaf morgen (23 januari) tot en met 3 mei te zien in Het Valkhof. Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit. Misschien ken je hem van de tentoonstelling en activiteiten die hij afgelopen jaar organiseerde rond Maria van Gelre. Zij was van 1405 tot 1423 hertogin van Gelre, en er is een ontzettend mooi gebedenboek van haar bewaard gebleven. In de collegereeks ‘Gelderse steden in de middeleeuwen’ staan een aantal thema’s centraal die voor alle steden belangrijk waren, en die worden uitgewerkt aan de hand van de Gelderse steden.

Als je de Hanze goed wilt begrijpen, kun je niet zonder kennis over het functioneren van middeleeuwse steden. Afgevaardigden van stadsbesturen kwamen namelijk van tijd tot tijd bij elkaar om te overleggen in het kader van de Hanze. Dat ging bijvoorbeeld over het behoud van de privileges die kooplieden van Hanzesteden op verschillende plekken hadden, of over de veiligheid op land- en waterwegen. Om de problemen waar kooplieden en stadsbestuurders tegenaan liepen en het besluitvormingsproces eromheen te begrijpen zoek ik in mijn onderzoek vaak informatie op over de manier waarop bepaalde aspecten georganiseerd werden in middeleeuwse steden.

Bijvoorbeeld de communicatie vanuit steden met andere partijen. Wie mocht er namens een stad spreken? Wie bracht die mondelinge of schriftelijke boodschap over, en hoe zorgde je ervoor dat het bericht veilig aankwam bij de beoogde partij? Welke strategieën hadden middeleeuwse stadsbestuurders om goed geïnformeerd te blijven? Hoe snel kon je informatie verspreiden, en wat werd er gedaan – of juist niet – om dit te versnellen? En wat voor bronnen zijn er bewaard gebleven om hier in de eenentwintigste eeuw meer over te weten te komen? Op deze en andere vragen ga ik in mijn college in. Daarbij geef ik vooral voorbeelden vanuit Zutphen.

Dus: Waar? Wanneer? Wat? vindt er plaats?

6 februari 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Gelderse steden. Inleiding
Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde, Radboud Universiteit)

13 februari 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Middeleeuw vernuft
Spreker nog nader te bepalen

20 februari 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Doesburg en de Moderne Devotie
Cécile de Morrée (Universitair Docent Middelnederlandse letterkunde, Radboud Universiteit)

27 februari 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Het functioneren van het stedelijk lichaam in Gelre
Rudolf Bosch (Adjunct-streekarchivaris & historicus, Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe)

5 maart 2020 | 15.30 – 17.00 uur | You’ve got mail. Communicatie vanuit laat-middeleeuws Zutphen
Maartje A.B. (promovendus Radboud Universiteit)

12 maart 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Roermond: hoofdstad van het Overkwartier
Peter Nissen (Hoogleraar Oecumenica , Radboud Universiteit)

19 maart 2020 | 15.30 – 17.00 uur | Staverden, Nieuwstad, Maasbommel: drie kleine steden
Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde, Radboud Universiteit)

Per college kun je hier een ticket reserveren bij Museum Het Valkhof.

De colleges zijn min of meer gratis: je hebt wel een toegangsbewijs voor het museum nodig. Een gewoon kaartje voor volwassenen kost 12,50. De museumjaarkaart is geldig, dus als je die hebt, zijn er geen extra kosten verbonden. Meer informatie over de toegangskaartjes vind je hier.

Eén antwoord op “Volg college in het Museum Het Valkhof”

  1. Voor wie de colleges gevolgd heeft, is het misschien leuk om de presentaties nog eens te kunnen bekijken. Meestal ben ik niet zo’n fan van het delen van mijn presentatie, omdat je dan het verhaal van de spreker erbij mist. Ik heb deze keer een uitzondering gemaakt. Aan het begin van de presentatie staat ook de literatuur waar ik naar verwezen heb tijdens mijn verhaal:
    https://www.ru.nl/over-ons/overradboud/geschiedenis/radboud-erfgoed/vm/collegereeks-gelderse-steden/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *